2040 FİLM, ÇOCUKLARIMIZA NASIL BİR GELECEK BIRAKACAĞIZ?

2040

Bugünlerde yaşadığımız pandemi bunalımı nedeniyle de iyice artan bir baskı altında hissediyorum kendimi. Oturduğumuz yerden o kadar çok bilgi bonbandırmanına maruz kalıyoruz ki. Üstelik bilgiye ulaşmamız ne kadar kolay. Ancak bilgiye bu kadar kolay ulaşırken eş zamanlı olarak başka bir sorunla da yüzleşiyoruz: bize sunulan bilgi ne kadar doğru ne kadar yanlış. İşte bir de sunulanın gerçekliği araştırmasını yapıyoruz. Nihayetinde evimizde bilgisiyalarımızın başında ya da sadece akıllı telefonlarımızın ekranlarından yansıyan bilgilerle neredeyse birer uzman oluyoruz.

Ama şimdi yaşadığımız bu zaman geçmişte kurgulanan zamanın bir yansıması da olsa bir de gelecek olacak. Şu anda yine bizim tarafımızdan kurgulanan bir gelecek yaşanacak. Peki gelecek nasıl olacak? Asıl önemli olan soru şu aslında: ÇOCUKLARIMIZA NASIL BİR GELECEK BIRAKACAĞIZ? Teknoloji durmadan ilerleyecek bu kesin. Robotlar çoğu işte insanların yerini alacak, tamam. Ama asıl çocuklarımızın nefes alabilecekleri bir Dünya olacak mı? Bunlar için bizim yapabileceğimiz bir şeyler yok mu?

Bugün size tanıtacağımı belgesel işte tam da böyle kaygılarla yola çıkan bir babanın eseri. Yönetmen olan Damon Gameau 2040 yılında 21 yaşında olacak kızı için umutlu bir geleceği nasıl inşa edebileceğini araştırıyor. Belgesel 2019 tarihli. Bu tarihte kızı henüz 4 yaşında. Onun ve tüm dünya çocuklarının umutlu bir gelecekle karşılaşması için Gameau harekete geçiyor ve temelinde çevre meselesini ele alan bir belgesel hazırlıyor. Dünya çevre koşulları hızla ve geri dönülmez bir şekilde değişirken neler yapılabileceğini sorusunun peşinden gidiyor. Aslında hızlı ve etkin çalışmalarla çevre sorunlarının üstesinden gelinebileceğini bize ispatlıyor.

“2040” Belgesel film tanıtımı

Belgesel olarak hazırlanan filmde hayatın içinden ilginç deneysel animasyonlar kullanılıyor ve zamanda ileri geri gidişlerle hikayede akışkanlık sağlanıyor. Dünya’nın farklı ülkelerinden enerji, toprak verimliliği ve su kullanımıyla ilgili yapılan düşük bütçeli çalışmalar birebir yerinden anlatılıyor. Sonundaysa film boyunca anlatılan basit bir takım girişimlerle gençlerin rahatça yaşamlarını sürdürdükleri güzel bir gelecek resmediliyor.

Filmi izlerken en temel sorunun devletlerin ortak hareket eksiliği olduğunu düşündüm. Çocukluğumda izlediğim bilim kurgu filmlerinin birinde DÜNYA BİRLİĞİ diye üst bir yapılanma vardı ve yaşadığımız gezegenin güvenliği en çok korunması gereken şey olarak anlatılıyordu. Dünya ülkeleri maalesef bunu yapamadı. Paranın, ülke çıkarlarının, şirket karlılıklarının ön planda tutulması nedeniyle Dünya bu halde. Ancak ben de bu işi ortaya koyan Damon Gameau gibi umudumu kaybetmek istemiyorum. Bireysel olarak okyanusta mikron damlalık bir etki de yaratsa yine de çabalamak istiyorum. Çünkü bu Dünya bizim değil çocuklarımızın.

İyi seyirler dilerim.

KÜNYE:

Film adı: 2040

Tür: Belgesel

Yapım yılı: 2019

Yönetmen: Damon Gameau

Ülke: Avusturalya

Süre: 1 saat 32 dakika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir