ENNO YA DA ASFALTTAKİ KARAHİNDİBA

enno ya da asfalttaki karahindiba

Tüm kalbimle bağlanacağım bir yazarım daha oldu: Astrid Frank. Bildiğim kadarıyla Türkçeye çevrilen ilk kitabı ENNO YA DA ASFALTTAKİ KARAHİNDİBA. Alman yazar Astrid Frank 1966 doğumlu. Alman dili ve edebiyatı ile pedagoji eğitimi almış. Çeşitli yayın evlerinde çevirmen ve lektör olarak çalışmış. 1999 yılından beri de çocuk ve gençlik kitapları yazıyor. İki oğlu var. Kitabın iç kapağında şöyle diyor :

Harika iki oğlum için, oldukları gibi iyi olan, ve büyüdüklerinde yürüyecekleri yolda, şimdiden adımlarını atan.

…ve tüm harika kız ve oğlan çocukları için.

ENNO YA DA ASFALTTAKİ KARAHİNDİBA, 2017 Zürih Çocuk Kitabı Ödülü’nü almış bir kısa roman. Kitapta ortaokula giden, diğer çocuklardan farklı biri olan ENNO’nun hikâyesi anlatılıyor. ENNO’nun bu hali özellikle annesini çok üzüyor. Onun iyi bir lise yerine bir meslek lisesine gidecek olmasından endişeleniyor. Romanda anlatıcı ENNO. Kendi hikâyesini onun ağzından dinliyoruz. Roman kahramanımızın ailesi için bir sabah kahvaltısı hazırlığı ile başlıyor ama maalesef bu özel durumundan dolayı yapmak istediği süprizden annesi pek hoşlanmıyor. Çünkü ENNO güzel bir şey yapmak isterken her şeyi yanlış yapıyor. Hikâye böyle başlayınca biz bazı şeylerin pek de normal olmadığını anlıyoruz. Ama pek de o kadar abartılacak bir şey yok. Herkes biraz farklı olabilir. ENNO diğerlerinden daha yavaş gelişim gösteriyor, zor anlıyor, motor becerilerini çok iyi kullanamıyor olabilir fakat hayal gücü çok gelişmiş bir çocuk. Edebiyat dersinde onu sürekli eleştiren öğretmenine rağmen hayal kurmaktan ve yazmaktan vazgeçmiyor.

Çevremizde ne kadar çok böyle insanlar var. Bu toplumların genel sorunu: TEK TİPLEŞTİRMEK. Kendisine benzemeyini kabul etmemek. Belki de bir cevher taşıyan kişileri sistemin içinde eritip, yok etmek. Bu bizim gibi ülkelerde çok yaşanan bir şey ama düşünün bu hikâye Almanya’da geçiyor. Demek ki toplum denen şey ve kuralları her yerde benzer.

ENNO aslında şanslı bir çocuk. Çünkü her ne kadar zaman zaman gıcık etse de onu kollayan bir ablası, onu olduğu gibi kabul eden bir babası ve farklılığını sürekli yüzüne vursa da onu çok seven bir annesi var. Üstelik bir de yakın arkadaşı Olsen. Olsen de Enno gibi farklı biri ancak tam tersi aşırı zeki olduğu için bu kez diğerleri tarafından hor görülüyor ve zorbalığa uğruyor. Hikâye boyunca zaman zaman hüzünlensem de bu iki genç adamın birbirlerine destek olurken yaşadıkları maceraları okumak keyifliydi.

Buna benzer kitapların çoğalması ve mümkün olduğunca çok çocuğa ulaşmasını dilerim. Ve bu hikâyeleri yanlarındaki cevherleri fark etmeleri için tüm anne babaların okumalarını.

Az kalsın, asfalttaki bir delikten başını cesurca çıkaran, çiçek açmış bir karahindibaya basıyordum. belki bir salyangoz da değildim. Etrafı böyle soğuk ve gri taşlarla çevrili, hayatta kalmaya çalışan bir karahindibaydım. syf.48

Kitap 142 sayfa. İç sayfalar için kitap kağıdı tercih edilmiş. Kapak ise iç sayfalarda da renkli basım örneklerini göreceğimiz ENNO’nun resmiyle hazırlanmış. İç sayfalarda hiç yazım hatasına rastlamadım. Çevrisi de oldukça başarılıydı. Bu kitabın editör kısmında yazar Aslı Tohumcu’nun isminin geçtiğini de bir not olarak buraya düşeyim.

Herkese iyi okumalar dilerim,

KÜNYE:

KİTAP ADI: ENNO ya da Asfalttaki Karahindiba

YAZAR: Astrid Frank

ÇEVİRİ: Semra Pelek

RESİMLEYEN: Regina Kehn

YAYINEVİ: Kırmızı Kedi Çocuk

SAYFA SAYISI: 142

BASKI YILI: 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir