Memet Fuat, Türk Edebiyatı’nda Eleştiri

19 Aralık günü Boğaziçi Üniversitesi’nde Nazım Hikmet Vakfı tarafından düzenlenen çok güzel bir etkinliğe katıldım. Etkinliğin duyuru afişinde “Onlarca kitap, yüzlerce yazı, binlerce satır ile çağını görebilen yazar” deniyordu. Edebiyatımız o kadar engin bir deniz ki, her gün benim için yeni bir bilgiyle karşılaşıyorum. Cehaletime şaşıyorum bir o kadar da seviniyorum. Çünkü her yeni gün bana yeni bir değerle geliyor. Bu söyleşiye kadar ben, maalesef diyorum, Memet Fuat’ı tanımamıştım. Toplantıya katılmadan önceki gün biraz internet üzerinde araştırma yaptım. O zaman kendisinin Nazım Hikmet’in o çok sevdiği Piraye’nin ilk eşinden olan oğlu olduğunu ve Nazım Hikmet’in manevi oğlu olduğunu öğrendim. Ancak bu kadar da değil, vakfın düzenlediği panel sayesinde Memet Fuat’ın edebiyata gönül vermiş, Türk edebiyatı için özellikle eleştiri alanında eserler ortaya koymuş, şiire gönülden sevdalı; Latife Tekin ve Küçük İskender gibi edebiyatımızın kıymetli isimlerinin destekleyicisi, yani kısacası bir dönem Türk edebiyatı için mihenk taşı olarak nitelendirilecek önemli bir şahsiyet olduğunu öğrendim. Bu kadarla da kalmamış, bir dönem, edebiyat ortamına küskünlük yaşadığı yıllara denk gelen bir dönem, spor adamı olarak milli takım düzeyinde başarılara imza atmış biri olduğunu da öğrendim. Velhasıl kelam çok güzel bir paneldi. Kısa ve öz bir şekilde hem Memet Fuat’ın hayatına ve edebiyatına baktık, hem de onun yaşadığı dönemde Türk Edebiyat ortamı, tarihiyle birlikte sunuldu.

Nazım Hikmet, Piraye ve Memet Fuat

İki oturum halinde hazırlanan panelde açılış konuşmasını Murat Gülsoy yaptı. İlk oturumda Yalçın Armağan, Sevengül Sönmez ve Semih Gümüş, Memet Fuat’ın dergiciliğini, eleştirmenliğini ve yayıncılığını, ikinci oturumda ise Turgay Fişekçi, Latife Tekin ve Cevat Çapan, Memet Fuat ile anılarını paylaştılar. İkinci oturum tamamen anılardan oluştuğu için çok duygusaldı. Özellikle Cevat Çapan’ın son bölümde kendi oğlunun Memet Fuat’ı anlattığı bir yazıyı gözyaşları içinde okuması bir dostun ardından yakılan ağıt gibiydi. Ben de gözyaşlarımı tutamadım.

Nazım Hikmet Vakfı’nın tüm söyleşi, panel ve toplantılarını video kaydı altına aldığını sonrasında aşağıdaki linkten paylaştığını biliyorum. Eğer siz de izlemek isterseniz lütfen bu linke göz atın. Yakın zamanda yayınlanacaktır: Nazım Hikmet Vakfı Video Arşivi

Bu arada şu an elimde Memet Fuat’ın Türk Şiiri Antolojisi var. Çok önemli ve değerli bir kaynak. Yazarın uzun yıllar editör olarak çalıştığı Adam Yayınları tarafından yayımlanmış. İlk önce tek cilt olarak hazırlanmış sonrasında bazı eklemeler yapılarak iki cilt olarak revize edilmiş. Çok değerli bir eser. Edebiyata özellikle şiiire önem verenlerin mutlaka kütüphanelerinde bulundurmaları gereken bir kaynakça. Sırf bu antoloji bile büyük bir alkışı hak ediyor bence.