AYASOFYA KONUŞTU

ayasofya konuştu

Bu çocuk romanıyla birlikte benim kişisel okuma tarihimde yeni bir dönem de başlamış oldu: Storytel’e en sonunda ben de üye oldum. Kitaba dokunmayı, kurşun kalemle (lütfen tükenmez kalem kullanmayın) satırların altlarını çizmeyi, benim için yeni olan kelimeleri daire içine alıp anlamlarını öğrenmeyi, arkadaki boş sayfaya karakterlere dair notlar düşmeyi çok severim. Ayrıca müzik dinlenir bana göre kitap dinlenmez okunur. Elbette istisnai durumları var. Sesli kitaplar bu anlamda belki de ortaya çıktılar ve çok da güzel bir şey yapıyorlar ama özellikle kurgusal metinlerde sesli dinleme benim için halen imkansızdır. Peki neden Storytel’e üye oldum. Kitap fiyatları desem sanırım anlaşılırım. Bazen ayda on kitaba kadar çıkabiliyorum. Bu dönemde ekonomik sıkıntılar nedeniyle okuma hızımı azaltmak yerine bulabildiklerimi kütüphanelerden, Storytel’den temin ederek okumaya devam ediyorum ve tercihim e – kitap. Yani yine metni kendi iç sesim seslendiriyor.

Ayasofya Konuştu’yu pdf olarak tabletten okumak keyifliydi. Öncelikle yazar eğitmenliği de yapan Füsun Çetinel’in eserlerinin tiziz çalışmalar olduğunu belirtmeliyim. Günışığı Kitapları’ndan yayınlanan her kitabın da benim için değeri ayrı. Gerçekten çok temiz çalışılmış metinler okuyorsunuz. Ayasofya Konuştu öksüz ve yetim küçük Veli’nin öyküsü. Veli babasını hiç bilmemiş, annesini daha çok küçükken kaybetmiş, dayısı, yengesi ve yengesinin yaşlı annesiyle birlikte zor bir yaşam sürdürüyor. Hikâye Veli’nin okulunda Almanya’ya gitme ödülü verilecek olan bir yarışma haberiyle başlıyor. Almanya’daki kardeş okulun öğrencileriyle ortak yürütülecek bu çalışmada Ayasofya’yı konu alan bir öykü, resim, makale gibi sanatsal türlerden birinde çalışma hazırlayacaklar. Birinci olan çocuk Almanya’da konuk edilecek. Veli’nin arkadaşları bu konuda çok daha şanslılar çünkü aileleri Veli’ninkiler gibi fakir değil, gerekli malzemeleri alabilir, araştırma yapabilirler. Hatta birinin babası Ayasofya Müzesi’nin müdürü. Ancak hayatı çok zor da olsa Veli’nin de önemli bir şansı var: O Ayasofya’yı herkesten daha iyi biliyor. Üstelik Ayasofya’nın içinde yürütülen tadilatlarda çalışan Alman bir arkeolog olan Martha ile yakın arkadaşlar.

Veli aile içi şiddete maruz kalan, sevgiye muhtaç küçük bir çocuk. Çok zeki, meraklı, dost canlısı. Ayasofya Konuştu’yu okurken çevremizde Veli gibi yüzlerce çocuğun olduğunu düşünmeden edemedim. Bu kısacık romanda, acıyı, çaresizliği, dostluğu, ümidi, hayal kurmanın gücünü okudum, şahit oldum. Yazar Füsun Çetinel ana öyküyü dağıtmadan seçtiği yan karakterleri tıpkı bir dantel gibi ince ince işlemiş. Mekan olarak Ayasofya’nın seçilmesi de çok etkileyici olmuş. Bu roman okunduktan sonra bir gün ayrılarak Ayasofya turu yapılabilir. Mekanda romandan izler aranabilir.

Daha önce Olmayan Şeyler öykü kitabını ve Duvarda Üç Hafta romanını okuduğum yazarın sırada diğer romanları var.

Keyifli okumalar dilerim,

KÜNYE:

KİTABIN ADI: AYASOFYA KONUŞTU

YAZAR: FÜSUN ÇETİNEL

YAYINEVİ : GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI

SAYFA SAYISI: 124

YAYIM YILI: 2015

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir