DEDEM NEREDE? Kayıp Dedenin Peşinden…

dedem nerede

Biliyorum Hanzade Servi’nin epeyce bir hayranı var. Benim onun kaleminden okuduğum ilk romandı DEDEM NEREDE. Kitap şöyle başlıyor: “Giriş. 17 Eylül 2016, kesinlikle sıradan bir gün değildi. Uğurlu çoraplarım çamaşır makinesinden çıkmadı, iki yaşındaki kardeşim bana “döviz çıpası” dedi, Erimeyen Kardan Adam adlı şiirimle Pusluvadi Şiir Yarışması’nda birinci oldum ve dedemi kaybettik. dedemi kaybettik derken kastettiğim, onu gerçekten kaybettiğimiz…”

Şaka değil kahramanız Sorgun gerçekten çok sevdiği dedesini kaybediyor. Yani koskoca adamı hiç bir yerde bulamıyorlar. Üstelik onlarla birlikte aynı evde yaşayan dedesinin bu gidişi ne annesini ne de babasını Sorgun’u üzdüğü kadar üzmüyor. Anlayacağımız garip olaylar yumağı var ve tüm bunları çözmek Sorgun’a düşüyor.

Kitap diliyle çok akıcı. Üstelik yukarıda kısaca özetini verdiğim merak uyandırıcı konusuyla da okuyucuyu içine alıyor. Dahası da var; karakterler müthiş. Mesela dedenin adı da Sorgun. Torununa onun adını vermişler bir de ekleme yapmışlar: Sorgun Talha olmuş. Dedenin takma adı ne biliyor musunuz? Dahiyar. Dahi İhtiyar’ın kısaltmasıymış. Ne keyifli değil mi? Hikayenin içinde yüzü bir türlü gülmeyen ama palyaçoluk yapan yaşlı bir teyze (neden yüzünün gülmediğini romanın sonlarına doğru öğreniyoruz), Sorgun Talha’ya yardım eden ve dedesini bulmasını sağlayan gazeteci Can Abi gibi ilginç karakterler var.

Dedenin hayat felsefesi de çok güzel. Sorgun Talha dedesiyle ilgili odasında araştırma yaparken onunla konuştuklarını hatırlıyor. Onlardan biri şöyle : “Bir şey seni eğlendiriyorsa onu boşuna yapmıyorsun demektir. Eğlenmek, yaptığın şeyin işe yaradığının en büyük kanıtıdır…”

Elbette romanın sonunda Sorgun Talha dedesi Dahiyar’a kavuşuyor ama bu arada ondan saklanan bir gerçeği de öğreniyor.

Romanı güzelleştiren bir diğer şey de içine serpiştirilmiş olan şiirler. Karakterimiz Sorgun Talha bir şair. Çok güzel şiirler yazıyor hatta yarışmalarda dereceler alıyor. Kitabın sonunda onun şiirlerinden kısa bir seçkiye de yer veriliyor.

Kitabın benim elimdeki 5. baskısı. Altın Kitap’tan çıkmış. Kalın selefonlu kapak kullanılmış ve kitabın boyutu 13 – 19.5 cm. Kalın kartona basılan kapak parlak selefon kaplı. Kapak resmi çok güzel. Bu çizgi roman tadındaki resimler iç sayflarda da renkli olarak kullanılmış. İç sayfalarda sarı saman kağıt kullanılmış olsa da kaliteli. Yazılar ve resimlerde güzel sonuç vermiş. Yazının puntosu uygun büyüklükte.

Sonuç olarak tekrar baskıları yapmayı hakeden güzel bir eser ortaya çıkmış. Tüm çocukların keyifle okuyabileceğini düşünüyorum. Not: Burada yaş belirtmekte fayda var. Özellikle sayfa sayısı açısından 9 yaş ve üstü için daha uygun olacaktır.

KÜNYE:

Kitap adı: Dedem nerede?

Yazar: Hanzade Servi

Resimleyen: Berk Öztürk

Yayınevi: Altın Çocuk Kitapları

Sayfa sayısı:143

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir