KRALİÇE’NİN MACERALARI NEŞELİ 3 ÖYKÜ

kraliçenin maceraları

‘Füsun Çetinel ile sohbet etmeyi de yazdıklarını okumayı da seviyorum.’ Yazıma bu küçük itirafla başlamak istedim. Yeni kitabını heyecanla bekliyordum. Bu bekleyiş boşa değilmiş. Hikâyesiyle, resimlemeleriyle çok keyifli bir iş ortaya çıkmış.

Günışığı Kitaplığı’nın web sitesinde yayınevinden çıkan her kitapla ilgili bilgilendirici bir bölüm yer alıyor. Bu bölümde yayınlanan kitabın teknik özellikleriyle birlikte hangi yaş grubuna daha uygun olduğu, değindiği temalar belirtiliyor. Pratik bir tasnifleme bence. Kızlarımın küçüklüğünü anımsıyorum; bazı konularda sıkıntı yaşadığımda kitaplara başvururdum. Hikâyelendirme yoluyla onları içinde bulundukları durumla barıştırmaya çalışırdım. Mesela karanlık korkusu, kardeş kıskançlığı, yalnızlık, üzgün olma gibi. Kitap seçerken bu temaların belirtilmesi aileler ve öğretmenler için kolaylaştırıcı oluyor. Kraliçe’nin Maceraları için 2., 3. ve 4. sınıflar için uygunluk belirtilmiş ve hayal kurma, baba-kız, festival, doğa gibi temalar belirtilmiş. Buradan bakabilirsiniz.

Ben çocuk kitaplarında başlangıç için bir yaş belirtilmesinden yanayım. Sonrasında her yaş grubu okuyabilir. Hatta mesajıyla ve resimlemeleriyle iyi bir çocuk kitabını her yaştan kişinin okumasından yanayım. Böylesi kitapların çocuklardan çok yetişkinlere de iyi geleceğini düşünürüm.

Kraliçe’nin Maceraları’nda 3 neşeli, masalımsı öykü yer alıyor: KIRILAN VAZO, YÜN BEBEK VE DİLEK VADİSİ. Kahramanların isimleri çok ilginç. İsim seçimleriyle bile çocukların ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Örneğin ilk masalda Bay Lezzetliparmak ve Bayan Güzelgöz ile oğulları Örnekcan var. İlk öyküde mekan bir müze ve kurallar işleniyor ancak bazen kuralları aşmak gerekiyor. İkinci öykü pandemi döneminde geçiyor. Çamurdan kurtarılan bir bebeğin etrafında yarattığı değişim işleniyor. Son öyküde ise dileklerin gerçekleşmesi için illa ki bir doğaüstü güce ihtiyaç olmadığı. Her üç öykünün ortak noktası ise kırmızı saçları, cıvıl cıvıl halleriyle genç bir kraliçe. Bu alışılmış kraliçelere hiç benzemeyen biri. Tıpkı öykülerdeki çocuk kahramanlar gibi.

Kitap çok temiz çalışılmış. İçinde hiç tashihe rastlamadım. Kağıt seçimi, yaş grubuna uygun yazı puntosu sayfalarda öykülerle uyumlu resimlemeler ile çok güzel bir kitap ortaya çıkmış. Ayrı ayrı öyküler olması okumayı da kolaylaştırıyor.

Resimlemelerin üzerinde ayrıca durmak istiyorum çünkü Merve Atılgan çizimlerini çok severim üstelik burada da satırların arasındaki karakterlere yaşam katmış.

Keyifli okumalar dilerim,

KİTABIN KÜNYESİ:

YAZAR: FÜSUN ÇETİNEL

RESİMLEYEN: MERVE ATILGAN

EDİTÖR: MÜREN BEYKAN

YAYINEVİ: GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI

SAYFA SAYISI: 99

BASIM YILI: EYLÜL 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir