ŞANSLI AİLE

ŞANSLI AİLE

Çok güzel bir kitap okuyunca hazine bulmuş gibi oluyorum. Bunun için yazar için sevgili Füsun Çetinel’e teşekkür borçluyum. Kirsten Boie’nin son çıkan kitabı, ‘Kuzeyde Bir Yazı’ okumamı önermişti. İtiraf ediyorum ekonomideki yıpratıcı durum nedeniyle artık her kitabı alamıyorum. Kendimi sürekli listeler yapar halde buluyorum. Tavsiye edilen kitabın yazarını araştırıyor, eğer o yazarın farklı bir kitabını kütüphaneden bulabiliyorsam öncelikle onu ödünç alıp, okuyorum. Ardından eğer yazarın kaleminden gerçekten etkilenmişsem hemen diğer kitaplarına yöneliyorum. İşte ‘Şanslı Aile’ romanına da böyle ulaştım. Sarıyer Belediyesi’nin kütüphanesinde Kirsten Boie’nin tek kitabı vardı o da Şanslı Aile’ydi. Aslında ben de şanslıymışım. Şimdi bu şansımı sizlere de bulaştırmak istiyorum…

Kirsten Boie çocuk dilini yakalamayı başaran, çok yetenekli, okuduğumdan anladığım kadarıyla toplumsal sorunlara karşı duyarlı bir yazar. 1950 yılında Hamburg’da doğmuş. Alman ve İngiliz Edebiyatı okumuş. Edebiyat bilimleri alanında doktora yazmış ve uzun yıllar öğretmenlik yapmış. Tanıtacağım Şanslı Aile isimli çocuk romanıyla dünyaca üne kavuşmuş. Bugüne kadar altmıştan fazla kitabı yayımlanmış. Dünyaca ünlü edebiyat ödüllerinde, bunlar içinde Hans Christian Andersen Ödülü de var, aday gösterilmiş.

Şanslı Aile de evlat edinilen Paule’un, onu evlat edinen anne ve babasının, arkadaşlarının günlük yaşamından parçalar aktarılıyor. Romanın hikâyesinde Paule’nun nasıl evlat edinildiğini, ailesi tarafından ne kadar sevildiğini, farklı olmasının toplumda nasıl karşılandığını görüyoruz. Farklı derken Paule siyahi bir çocuk. Onu evlat edinen anne babaysa tipik sarışın Almanlar. Paule sadece anne babası değil büyükannesi ve büyükbabası da var ve onu çok seviyorlar. Paule çok küçük bir bebekken daha iki haftalıkken evlat edinilmiş. Anlamaya başladığı günden itibaren kendisine evlat edinildiğini söylenmiş. Yeterince büyüdüğünde eğer isterse gerçek anne ve babasını da bulabileceğini biliyor. Ancak bunun için en azından on sekiz yaşını beklemesi gerektiğini de. Paule evlat edinen aile toplumsal kurallara duyarlı haksızlıklara karşı eleştiri gelişteren kişiler.

Bazı pazar günleri Paule’yle kitapçıya gittiklerinde, “Bunu neden yaptıklarını biliyor musun?’ diye soruyor babası. “Satın alma isteğini kışkırtmak için. Öyle ya, insanlar kendilerini onca çiçek ve müzik arasında iyice huzurlu hissedince, iki kat fazla alışveriş yapıyorlar.

Siyahi olduğu için ailesiyle alışveriş merkezine gittiğinde bazen diğer çocukların dikkatini çekiyor hatta parmaklarıyla gösteriyorlar. Arkadaşlarından biri Victor ona yabancı olduğunu ve “Alman zenci yoktur,” diyor. Bunları büyükbabası ve büyükannesiyle paylaştığında onlardan aldığı yanıtsa şöyle oluyor: “Önemli olan bir kişinin nerden geldiği değil. Önemli olan nasıl bir insan olduğu.” Tam da bunun üstüne bir olay yaşanıyor. Alışveriş merkezinin duvarında yabancılarla ilgili kötü bir mesaj gören Paule onu boya ile kapatıyor. Polis de çocuğu tutup evine getiriyor:

Paule, çıldırdın mı sen? diyor annesi.

Ama artık Paule de yavaş yavaş sinirlenmeye başlıyor. Annesi, neler yaşandığını bile sormadan, kendisine hemen nasıl kızabilir! İnsan birini suçlamaya kalkmadan, daima önce ona neler olduğunu sormalıdır, bunu Paule’ye bizzat annesi öğretmişti oysaki.

Paule bir erkek kardeşinin olmasını çok istiyor. Onunla bir çok şeyi paylaşmaya hazır ama ailesi bir kız çocuk evlat ediniyor. Tıpkı kendisini evlat edindikleri gibi bir bebek bu. Paule önce tepki gösterse de kardeşi Ulla’ya çok çabuk alışıyor. O Paule’den farklı sarışın bir bebek ama renklerin farklı olması neyi değiştirir ki?

Aile, evlat edinme, ayrımcılık, endişe, dostluk, arkadaşlık, kardeşlik, okul yaşamı, sevgi temalarının işlendiği sımsıcak bir çocuk romanı Şanslı Aile. Elimden bırakmak istedim. Karakterler idealize edilmeden, parmak sallayarak öğreti dil kullanmadan, yaşamın içinden tüm mesajını aktarabilen bir metin sunuyor yazar.

Kitabın içinde renkli resimlemeler kullanılmış. Kapağı ve iç sayfa resimlemelerini Silke Briks yapmış. Yazarın tüm kitaplarını da aynı çizer resimliyormuş. Bu çizimler de yine idealize edilmeyen, sıradan insan tiplemeleri oluşturulmuş. Çizimleri de çok sevdim.

Kitabın içinde hiçbir tashihe rastlamadım. Günışığı Kitaplığı’nın titizliği elbette. Punto seçimi yaş grubuna göre idealdi.

Herkesin bu kitabı ve yazarın tüm diğer kitaplarını keyifle okumasını dilerim.

KÜNYE:

KİTABIN ADI: ŞANSLI AİLE

YAZARI: KİRSTEN BOİE

RESİMLEYEN: SİLKE BRIKS

ÇEVİRİ: SUZAN GERİDÖNMEZ

YAYINEVİ: GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI

SAYFA SAYISI:152

YAYIM YILI: 6.BASKI 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir