AYDEDE HER YERDE

aydede her yerde

Gece gökyüzünü seyretmeyi sever misiniz? Ben bayılırım. Hele oradan Aydede bana el sallıyorsa nasıl da mutlu olurum. Çocuk ve gençlik edebiyatının en sevdiğim yazarlarından biri olan Hacer Kılcıoğlu’nun bu kitaptaki kahramanları da benim gibi Aydede severlerden oluşuyor. Bu kahramanların Dünya’nın çeşitli ülkelerinden çocuklar olduğunu söylemeliyim. Ne zaman canları sıkılsa ya da çok mutlu olsalar başlarını karanlık gökyüzüne kaldırıyorlar ve Aydede ile selamlaşıyorlar.

Bu öykü kitabını o kadar çok sevdim ki anlatamam. (Yok ya anlatırım. Ben anlatayım ki siz de okuyun ve en az benim kadar sevin isterim.) Hacer Kılcıoğlu’nun en son İYİ GÜNLER ECZANESİ romanını okumuştum. Zengin karakterleriyle neşeyi, umudu ve dostluğu yüreğimde yeşertmişti. Şimdi elinde tuttuğum bu kitap ise geçmişten, 2012 yılından bir öykü kitabı. Yayınlandığı yıl Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin Yılın En İyi Çocuk Öyküleri Ödülü’nü almaya hak kazanmış. Benim okuduğum versiyon sekizinci baskısı.

Kitapta on altı öykü yer alıyor. Öykülerin tek ortak noktası her çocuğun Aydede ile iletişime geçmesi. Öykülerin ilki Türkiye’de başlıyor ve sonuncusu da Türkiye’de bitiyor. Böylece kurgu içinde mekansal bir yolcuk dairesi tamamlanmış oluyor. Öykülerde İtalya’dan, Kıbrıs’tan, Vietnem’dan, Çin’den, Mısır’dan ve birçok başka öyküden çocuk kahramanlar var. Çok gezen ve gezdiği yerde çocukları gözlemlemeyi seven bir yazar olan Hacer hanım hem o ülkelerin kültürüne dair bilgiler veriyor hem de o bölgenin çocuklarını konuşturuyor. Hepsinin kendince küçüklü büyüklü dertleri var ama onları birleştiren şey bir ay ışığının altında parıldayan umutları oluyor.

Hikâyelerde dikkate değer unsurlardan biri usta kalemin çocuk dilini çok iyi kullanması ve her bir öyküde Dünya insanı olmaya dair ince nüanslar bulundurması. Örnek vermek gerekirse GIPRISLI SALİH öyküsünde “Özgür düşünceler hangi zindana sığır ki?” derken özgürlük vurgusu yaparken, SICAK GECENİN AYIŞIĞI öyküsünde “Her hastalığın kendini iyileştirme gücü de vardır,” diyerek her zaman bir çarenin mümkün olduğunu anlatıyor.

Kitapta çizimler de çok keyifli. Reha Barış’ın kendine özgü karakteristik çizgileri karakterleri daha bir yaşanır kılıyor. Günışığı Kitaplığı’nın hep yaptığı gibi kapak içinde yabancı isimlerinin Türkçe okunuşlarına yer vermesi, bazı öykülerde önemli ipuçlarına dikkat çekecek notların girilmiş olması, öykülerde merak uyandıran ve üst okumalar için harekete geçirecek bilgilerin olması son olarak da okumayı sökmüş her yaştan okurun rahatlıkla hitap edecek kısa ama derin öyküler olması bu öykü kitabını gönlümde önemli bir yere koydu.

Şunu da belirtmeliyim ki yazmaya çalışan biri olarak da sık sık başvuracağım kaynak metinlerden biri olacak bu kitap.

Herkese tavsiye ediyor, keyifli okumalar diliyorum.

KÜNYE:

KİTABIN ADI: AYDEDE HER YERDE

YAZAR: HACER KILCIOĞLU

ÇİZER: REHA BARIŞ

YAYINEVİ: GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI

BASIM YILI: 2012

SAYFA SAYISI: 243

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir