HERKESİN KOLAYLIKLA YAPACAĞI KEK TARİFİ

Kek yapmak dünyanın en kolay işidir desem bana inanır mısınız? İnanın. Kek yapmak gerçekten dünyanın en kolay işidir. Ayrıca şunu da belirteyim kek sadece kek değildir. Kek aynı zamanda mutluluktur, hayatın kimyasıdır, yuvadır, psikoterapidir. Abartmıyorum, öyledir.

Çocukluğumda okuldan eve geldiğimde fırından mis gibi kokular gelmesi beni çok mutlu ederdi. Yuvamda olduğumu hissederdim. Yuva huzur demekti. Dışarıdaki tüm sıkıntılardan uzaklaşmak demek. Çocukken sıcak bir dilim kekin yanındaki süt sonraları dost sohbetleriyle birlikte bir bardak demli çay eşliğine dönüştü.

Kekinizi pişireceğiniz malzemeyi iyi seçin

KEK TARİFİ

Bu yazımda “kek yamak zor iş, kıvamını nasıl tutturacağım, içene ne koyacağım ?” diyenlerin direncini kırmayı hedefliyorum. Öncelikle temel malzemelerle ilgili bilgi vereceğim. Sonra hazırlama ve pişirme yöntemleriyle ilgili sahip olduğum bilgileri paylaşacağım. Keşke bir arada olabilseydik. Birbirimize yaptığımız keklerden ikram ederdik. Hayal etmesi de güzel…

İyi bir kek için öncelikle malzemelerden bahsedeyim. Tarifler değişebilir ama temel kek tarifi aynıdır. Yumurta, şeker, süt ya da yoğurt, yağ (tereyağ ya da sıvı yağ olabilir), kabartma tozu (karbonat da kullanılabilir) ve un kek tarifi içindeki en temel malzemelerdir.

Kek hazırlayacağınız zaman yarım saat önceden yumurtalarınızı ve sütünüzü dolabın dışına çıkartmanızı bir püf noktası önerisi olarak vermek isterim. Şeker miktarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Çok şeker kullanmak istemiyorsanız kekinize ilave edeceğiniz meyveler ve tarçın da yeterince tat verecektir. Sıfır şeker demek istemiyorum, çünkü kek tarifinde şekerle yumurtayı iyice çırpmak en önemli püf noktasıdır. Eskiden mikserimiz yoktu ve çatal yardımıyla o şekerle yumurtayı çırpar, köpük haline getirirdik. Bu çok zor bir işti. Şimdi mikserle çok kolay.

İçine fıstık, kuru incir ve tarçın eklediğim kekim

KEK YAPARKEN MUTFAKTA BULUNMASI GEREKEN

TEMEL GEREÇLER

Öncelikle kek çırpılacağı için plastik, cam ya da metal olabilir genişçe bir çırpma kabına ihtiyacınız olacak. Sonra ben elektrikli mikser öneririm ama bir yumurta çırpıcıda olabilir, bir çırpma aleti gerekli. Sonra spatula ya da tahta bir kaşık olmalı. Son olarak da pişirme kabı. İstediğiniz formda bir kap seçebilirsiniz. Borcam olabilir. Kek yapımı için özel üretilmiş modeller olabilir. Ama ben plastik kullanmıyorum. Onu özellikle belirteyim. Her ne kadar teknoloji, erimeyen ürün deseler de plastiğin kimyasal yapısına güvenmiyorum. O nedenle cam ve metal pişirme kaplarını tercih ediyorum.

TEMEL KEK TARİFİ

Şimdi en temelinden bir kek tarifiyle başlayalım.

Malzemeler,

(Biz dört kişilik bir aileyiz ve konuyu bu kadar iştahla anlattığımdan anlaşılacağı üzere kek severiz :))

3 yumurta
2 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı sıvı yağ
2 kahve fincanı süt
1’er paket kabartma tozu ve vanilya
Yeterince un (bu miktar yaklaşık 2.5 – 3 su bardağı kadar oluyor)
1 tutam tuz

Hazırlanışı

Derin çırpma kabına yumurtaları kırın. Şekeri ve bir tutam tuzu ilave edin ve hızlı devirde köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
Sırayla sıvı yağ ve sütü ilave edin. Bir iki devir bunları da karıştırın. Ardından mikseri kaldırın.
Keki pişireceğiniz fırın kabını yağlayın. Püf noktası yağlı kağıt da kullanabilirsiniz. Fırınınızı 150 derece de ısıtmaya başlayın. Kapağı kapalı olsun.
Karıştırma kabına kabartma tozunu ve vanilyayı, üzerine de eleyerek iki su bardağı ununuzu ekleyin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta karıştırmanın alttan üste doğru ve bir tahta kaşık ya da spatula ile ağır hareketlerle yapılması. Kekin iyi kabarması için püf noktalarından biridir bu.
Keki pişirme kabına boşaltın, homojen bir şekilde yayılmasını sağlayın. Akışkanlığını tarif etmek gerekirse şöyle söyleyebilirim. Spatulanızı kaldırdığınızda ağır akışkan bir karışımınız olmalı. Lap diye akmamalı, çok katıda olmamalı. Erimiş dondurma kıvamı diyelim mi buna?
Önceden ısıttığınız fırınınızın ayarını 180 dereceye getirin ve kapağını iyice kapatın. Kekin kabarırken asla hava almaması çok önemlidir. Eğer fırınınız kapağının bir yerinden hava alıyorsa kekiniz eşit kabarmaz. Ya da pişerken fırının kapağını açarsanız kekiniz küser ve kabarmaz.

Kekiniz kabarmaya başladıktan 14 -20 dakika içinde pişmiş olacaktır. Ara ara kontrol ederek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Kek belirli bir noktaya kadar kabardıktan sonra kabarma duracaktır. Üzeri kızaracaktır. Bu durumda küçük bir kürdan, kibrit çöpü ya da bıçak yardımıyla içinin hamur kalıp kalmadığını kontrol edebilirsiniz.

İşte en basit, temel kek tarifi böyledir. Şimdi gelelim çeşitlendirmeye…

Çikolata keke en çok yakışan malzemedir bana göre

KEKLERİNİZİ İSTEDİĞİNİZ MALZEMELERLE

ÇEŞİTLENDİRİN, YARATICI OLUN

Yemek tarifi vermeye başlayınca önce tek tek tariflerden gittim. Ama sonra dedim ki yemek tarifi aslında bir bütün. Yani mutfağa giren kişinin önce en temel bilgilere sahip olması lazım. Bunlar benim zaman içinde edindiğim yemek tarifi bilgilerim. Bugünkü yazımda kek tarifi konusundaki bilgilerimi aktarıyorum. Bunlara zaman için de eklemeler de olacaktır. Çünkü ben de her gün yeni bir şey öğreniyorum. Eskiden bildiklerimin bir kısmının hatalı olduğunu görüyorum. Daha iyi tarif için çalışıyorum.

Yukarıda verdiğim temel kek tarifini moda terimle en BASIC tarif. Siz bunu mutfağınızdaki malzemelerle çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin tarifinizi muffin kabında pişirip lezzetli muffinlere dönüştürebilirsiniz. Un olarak kepekli, tam buğday, mısır unu ya da benim son zamanlarda İstanbul Halk Ekmek’ten alıp yaptığım gibi Siyez Unu ile yapabilirsiniz.

Ben geçmiş yazılarımda kakaolu muzlu hafta sonu keki, limonlu kek ve kabaklı muffin tarifi paylaşmıştım. Onlara bir göz atmak isteyebilirsiniz.

Evinizde kuru meyvalarınız varsa; mesela ben dut kurusu, kuru üzüm, incir karışımına bayılırım. Keke de çok yakışır. Kuru meyva kullandığım zaman mutlaka kekime bir çay kaşığı tarçın da ilave ederim.

Geçen hafta içinde kuru üzüm, dövülmüş karanfil ve çeviz olan bu muffinleri yaptım. Temel kek tarifime sadece bu ilave malzemeleri ilave ettim ortaya harika bir lezzet çıktı. Dövülmüş karanfili ilk defa kekte kullandım. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Tarçınlı, cevizli minik muffinler

Çikolatayı unutmak istemem. İster rendelenmiş, ister kakao kıvamında ister üstüne benmari üsulu eritilmiş olarak ya da içine drop çikolata parçaları halinde olsun… Mutlaka bir gün çikolatalı kek denemelisiniz.

Ayrıca kış aylarında toz zencefil ve muz karışımı da harika oluyor. Servis ederken üzerine biraz da bal damlatırsanız yanında sıcak sütüyle birlikte okuldan gelen çocuğunuza harika bir hediye vermiş olursunuz.

Gördüğünüz gibi bu konuda sonsuz çeşitler üretmek mümkün. Ancak en önemli ve en gerekli şeyi eklemeyi unutmayın SEVGİNİZİ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir